Dansk julepynt hitter: Diskrete designklassikere vinder frem

Dansk julepynt hitter: Diskrete designklassikere vinder frem

Der er fokus på kvalitet frem for kvantitet, når danskerne skal pynte deres hjem til jul.

Halloween-græskarrene er blevet bløde og den første nattefrost har beklædt landet i et funklende lag is. Snart er det tid til at finde lyskæderne frem og pynte juletræet. Her er danskernes julefavoritter.

Idenyt.dk Af: Madelene Sjøstrøm Gullach, 24. november 2020

Den danske julepynt har ændret sig gennem tiden. I 1800-tallet var det kun velhavende folk, der havde et juletræ og ofte var pynten spiselig. Gennem krigstiden blev dannebrog, juletrommer og trompeter brugt som pynt til juletræet for at skabe en stærk nationalfølelse. Sidenhen har også nisser, engle og julekugler i alverdens farver prydet træet.

Den populære Kähler Hammershøi serie, der skaber en rød tråd fra juletræet til julebordet.

Dansk design i enkel stil

I de senere år er der kommet mere fokus på småt men godt og serier af julepynt er blevet populære, fordi det kan skabe et enkelt og elegant udtryk. Derfor er det ifølge Jan Krogh, der er medejer af online isenkræmmeren KopK of Copenhagen, en fordel at fokusere på ét mærke.

– Hos os er det en tydelig tendens, at kunderne i høj grad tænker på kvalitet frem for kvantitet. De køber færre men mere eksklusive pyntegenstande, der med tiden for mange bliver samler- og ligefrem arveobjekter, som så tages frem år efter år, fortælle han i en pressemeddelelse.

Blandt det mest populære julepynt hos isenkræmmeren finder du Rosendahls julepynt, der er inspireret af Karen Blixens forkærlighed for blomster. Med de enkle figurer i sølv og guld, kan du pynte et elegant og afstemt juletræ.

Også Kähler Hammershøi-serien er et hit, fordi du kan skabe en rød tråd mellem julepynten på træet og servicen på spisebordet. Igen er det sammenhængen og enkeltheden, der spiller ind.

Det er næsten umuligt at tænke på julepynt uden at se den klassiske Georg Jensen-topstjerne for sig. Det er indbegrebet af tidløst, enkelt og skandinavisk julepynt og gør sig også gældende for Georg Jensens andre pyntegenstande.

Det enkelte og elegante juletræ i afstemte farver og stil giver et roligt udtryk. Her er det Georg Jensen stjernen, der pryder toppen af træet.

En afgørende faktor i vores julehjem er, at de skal være prydet af danske design, hvilket også er en fællesnævner for de tre ovennævnte mærker og stile.

En historie der emmer af eventyr

Det mest populære julepynt er enten lavet i et design, der aldrig går af mode, eller også har pynten en historie, som aldrig går af mode.

H.C. Andersens julepynt indeholder i den grad særlige historier, som aldrig går af mode. Julepynten kombinerer det æstetiske med det personlige og er inspireret af de folkekære og elskede eventyr, som vi alle kender.

Juletrolde bliver ifølge Jan Krogh også populært af en helt særlig grund.

- Jeg tror, at de nordjyske trolde med de små kluntede fødder og det høje hår, som mange børn kender fra filmen Trolls, bliver et samlerobjekt. Det er en sjov pynt, der vil vække genkendelsens glæde for unge som gamle hvert år.