Groft brød, proteiner, grønt og frugt i madkassen

Fire ud af ti familier smider nogle gange madpakker i skraldespanden - vigtigt, at børnene får en appetitlig kost med i skole, som giver den langvarige energi.

Af: Torben André Poulsen/Ritzau.

Fra TV2 Lorry

Det er en god idé, at sørge for madkasser, der holder maden indbydende og frisk - så den kan redde appetitten og energi-niveauet. Børnene har brug for næringen fra madpakken for at holde energi-niveauet højt nok til at bevare koncentrationen i skoletiden.

En undersøgelse, som Landbrug og Fødevarestyrelsen lavede i 2019, viser, at 41% af de adspurgte familier smider uspiste madpakker ud. Når madpakken bliver i tasken i stedet for på frokostbordet, har det ifølge Winnie From Thesbøl, der er ernærings- og husholdningsøkonom fra Suhrs Seminarium og cand. Pæd., alvorlige konsekvenser for børnenes energiniveau.

# Hvis børnene vælger at smide maden ud og ikke får den nødvendige næring, vil de ikke klare sig ordentligt igennem dagen, fordi de mangler de nødvendige næringsstoffer i kroppen. Det resulterer i, at koncentrationen daler og det faglige udbytte fra timerne risikerer at udeblive, siger Winnie From Thesbøl.

når man er på udkig efter ny madkasse og drikkedunk.

Flere forældre har heldigvis opdaget betydningen af en god madkasse ved dette års skolestart. Det oplever de hos isenkræmmeren KopK, hvor kunderne i stigende grad efterspørger madkasser, der kan holde frokosten appetitlig.

# Hvis man ser på vores mest populære madkasser, er det dem med plads til små køle-elementer. De fylder nemlig mindre i den i forvejen proppede skoletaske, som skoleeleverne bærer rundt på. I mange af madkasse-modellerne er hensynet til miljøet også tænkt ind ved at lave flere rum, der adskiller de forskellige fødevarer, så der bliver benyttet mindre film og papir til indpakning, siger Jan Krogh, der er direktør hos KopK.


I følge Jan Krogh er det intet under, at mange madpakker ender i skraldespanden, hvis madkassen og opbevaringen af maden ikke er i orden. Det går nemlig i sidste ende ud over kvaliteten og appetitligheden.

# Vi kender det også selv. En halvsløj madpakke, som har stået i et lokale med høje temperaturer uden køling, er en rigtig kedelig omgang, som endda også kan gå ud over fødevare-kvaliteten. Det gør madpakken utiltalende og sender den hurtigere i skraldespanden, fordi smagen og oplevelsen simpelthen halter, siger Jan Krogh.

Tv2 om madkasser og KopK

Winnie Thesbøl er enig i, at præsentationen er vigtig, men understreger desuden, at det i sidste ende ikke er nok at gøre madpakken lækker. Man skal også sørge for, at den ender i maven. Og også består af de rigtige ingredienser.

# Børnene har brug for at få de rigtige fødevarer. Groft brød og pålæg i form af ost, kødpålæg eller fisk indeholder gode mættende proteiner. Derudover er det en god idé at sørge for frugt eller tørret frugt, der indeholder lidt sukker. Det kan være med til at fjerne den træthed der følger efter et måltid, og giver børnene et ’kick’ efter frokosten. Det hjælper børnene med at holde koncentrationen i skoletiden, siger Winnie From Thesbøl.