Kategorier
Kähler
Kähler

Kählers 175-årige historie

Kähler er et dansk familieforetagne, der spænder over fire generationer. I 1839 migrerede tyske Herman Joachim Kähler (1808-1884) fra Nordtyskland til Danmark. Han var pottemager og opstartede egen virksomhed kort efter sin ankomst til Næstved. Med Herman Joachim Kähler starter Kählers lange historie.

I sin opstartsfase bestod Kählers produkter af tidsrelevant keramisk brugskunst, som for eksempelvis mælkefade og syltekrukker. Men Kähler får dog i første omgang succes med sin produktion af kakkelovne. I 1872 går Herman Joachim Kähler på pension, og virksomheden overtages af sønnerne Herman August Kähler (1846-1917) & Carl Frederik Kähler. De deler produktionen af kakkelovne og brugskunst op. Herman August overtager design og produktion af Kählers brugsgenstande.

Kunstkeramik, Kähler-rød og etablering af kunstnerkollektiv

Herman August står i lære hos sin far, men tilegner sig samtidig erfaring inden for glaspusteri på Holmegaard Glasværk. Efter endt ophold hos Holmegaard rejser han til Berlin, Strasbourg og Paris og arbejder på forskellige glaspusterier. Han vender hjem til Danmark i 1867 med fornyet inspiration og lyst til at eksperimentere med nye former og farver. I 1975 bygger han et nyt værksted, det er i dag kendt som Kählerbakken. Med sin nytænkning og interesse inden for keramikkunst, tiltrækker Herman August andre kunstnere til Næstved. Således formår Herman August at tiltrække flere af tidens kunstnere til Kähler. En tradition som har været gennemgående lige siden, og som stadig gør sig gældende i dag. Igennem årene har Kähler haft et tæt samarbejde med anerkendte kunstnere som; P.S Krøyer, Svend Hammershøi og Kai Nielsen - for blot at nævne nogle stykker. I dag hedder kunstnerne blandt andet Cecilie Manz, Jeannette List Amstrup og Louise Hindsgavl.

Herman August personlige formsprog var enkelt og ligetil i forhold til tidens tendenser inden for kunstkeramik. I stedet legede han med farver og var specielt glad for at eksperimentere med glasur og lustrefarver. Det er Herman August der er manden bag den røde changerende lustrefarve, som i dag er kendt verden over som Kähler-rød. Ligeledes er det hans initialer, HAK, der stadig ses i bunden af alle nye produkter fra Kähler.

Kähler Tilbage til de gamle traditioner og design af brugskunst

En tredje Herman overtager i 1917 familievirksomheden. Hermen H.C Kähler (1876-1940) er søn af Herman August. Modsat sin far der fremstillede international kunstkeramik, vender Herman H.C tilbage til drejebænken og Kählers gamle pottemagertraditioner. Herman H.C inspirerede i høj grad de ansatte malerdamer, og opfordrede dem til at udfordre forskellige dekorationsteknikker. I 1940 overdrager Herman H.C familievirksomheden til sine to sønner Nils Kähler (1906-1979) og Herman Jørgen Kähler (1904-1996). Nils og Herman Jørgen bliver sidste generation af Kählerfamilien til at styre virksomheden. Nils overtager tjansen som kunstnerisk chef, men Herman Jørgen overtager posten som administrativ leder. Nils Kähler udvikler hurtigt en stor interesse for at dreje store vaser og han er dygtig til at følge med tiden. Det betyder at der under hans ledelse bliver designet og drejet en række populære produkter, blandt andet sparegrise og drejedyr, der hurtigt bliver samleobjekter. Endvidere stod Nils for produktionen af en række keramiske brugsgenstande som; askebærer, vaser og kander, samt lampefødder til de kendte Le Klint lamper.

Kähler som moderne designvirksomhed

Kähler som familiedrevet virksomhed slutter i 1974 med Nils og Herman Jørgen bag roret. I dag styres Kähler af arkitekten Frantz Longhi der overtog rettighederne i 2008. Siden da har Kähler gennemgået en modernisering og er genopstået som det innovative designbrand vi kender i dag. Kähler er i dag kendt som en moderne dansk leverandør og producent af håndlavet brugskunst i keramik.

Hos KopK forhandles en række af Kählers nye klassikere der emner af dansk designtradition, hygge og funktionalitet. Vælg blandt andet mellem flere serier, så som; Mano: Den rustikke og farverige stelserie, Omaggio: Den moderne designklasikker med sine ikoniske striber eller Cono: Som hiver naturen indenfor men sine naturlige farver og klare referencer til den nordiske natur. Hos KopK finder du altså er stort udvalg blandt Kählers mange produkter. Hvad end du er på jagt efter en vase, lysestage, skål, tallerken, kop eller noget helt andet, finder du det formodentligt her hos KopK.

Mærke
  Pris

  [Manufacturer]

  [Price]

  DKK 49
  DKK 4500
  DKK  - DKK 


  Indlæser produkter

  • E-Mærket
   KopK.dk er kontrolleret og godkendt af ehandelsfonden
  • Emballage
   Bemærk: Vi sender din ordre i genbrugsemballage
  • Hurtig levering
   Alle ordrer leveres indenfor 1 - 6 hverdage
  • Fortrydelsesret
   Du har 90 dages fortrydelsesret