Vælg den rigtige madkasse og boost børnenes energiniveau

Vælg den rigtige madkasse og boost børnenes energiniveau

Alarmerende mange madpakker ender i skraldespanden. Øget fokus på madkasser, der holder maden indbydende og frisk, skal redde appetitten og energiniveauet

En smattet leverpostejmad og hamburgerryg med agurk er ikke særlig interessant efter en rystetur i tasken. Det betyder, at børnenes madpakker alt for ofte ender i skraldespanden i stedet for i maven. Det viser en undersøgelse, som Landbrug og Fødevarestyrelsen lavede i 2019. I undersøgelsen svarer 41% af de adspurgte familier, at de smider uspiste madpakker ud.

Når madpakken bliver i tasken i stedet for på frokostbordet, har det ifølge Winnie From Thesbøl, der er ernærings- og husholdningsøkonom fra Suhrs Seminarium og cand. Pæd., alvorlige konsekvenser for børnenes energiniveau.

– Hvis børnene vælger at smide maden ud og ikke får den nødvendige næring, vil de ikke klare sig ordentligt igennem dagen, fordi de mangler de nødvendige næringsstoffer i kroppen. Det resulterer i, at koncentrationen daler og det faglige udbytte fra timerne risikerer at udeblive, siger Winnie From Thesbøl.

Øget fokus på gode madkasser

Flere forældre har heldigvis opdaget betydningen af en god madkasse ved dette års skolestart. Det oplever de hos isenkræmmeren KopK, hvor kunderne i stigende grad efterspørger madkasser, der kan holde frokosten appetitlig.

– Hvis man ser på vores mest populære madkasser, er det dem med plads til små køleelementer. De fylder nemlig mindre i den i forvejen proppede skoletaske, som skoleeleverne bærer rundt på. I mange af madkassemodellerne er hensynet til miljøet også tænkt ind, ved at lave flere rum, der adskiller de forskellige fødevarer, så der bliver benyttet mindre film og papir til indpakning, siger Jan Krogh, der er direktør hos KopK.

Ødelægger pålæggets kvalitet

Ifølge Jan Krogh er det intet under, at mange madpakker ender i skraldespanden, hvis madkassen og opbevaringen af maden ikke er i orden. Det går nemlig i sidste ende ud over kvaliteten og appetitligheden.

– Vi kender det også selv. En halvsløj madpakke, som har stået i et lokale med høje temperaturer uden køling, er en rigtig kedelig omgang, som endda også kan gå ud over fødevarekvaliteten. Det gør madpakken utiltalende og sender den hurtigere i skraldespanden, fordi smagen og oplevelsen simpelthen halter, siger Jan Krogh.

Winnie Thesbøl er enig i, at præsentationen er vigtig, men understreger desuden, at det i sidste ende ikke er nok at gøre madpakken lækker. Man skal også sørge for, at den ender i maven. Og også består af de rigtige ingredienser.

– Børnene har brug for at få de rigtige fødevarer. Groft brød og proteinpålæg i form af ost, kødpålæg eller fisk indeholder gode mættende proteiner. Derudover er det en god idé at sørge for frugt eller tørret frugt, der indeholder lidt sukker. Det kan være med til at fjerne den træthed der følger efter et måltid, og giver børnene et ’kick’ efter frokosten. Det hjælper børnene med at bibeholde koncentration i skoletiden, siger Winnie From Thesbøl.

KopK of Copenhagen er Danmarks største online isenkræmmer med alt i dansk design. Virksomheden er familieejet og har fysisk butik i Rønnede og onlineafdelinger i både Danmark, Sverige og Tyskland. www.kopk.dk