Kay Bojesen ikoniske Aben

Kay Bojesen ikoniske Aben
Kunsthåndværkeren Kay Bojesen ikoniske abe, som især blev kendt for sin ikoniske abe blev født i 1886 og siden da har hans træfigurer og andre pyntegenstande været en fast del af mange hjem i landet. Og også den dag i dag er Kay Bojesen kendt som manden, der i sin karriere var yderst produktiv og fik skabt nogle af de genstande, som indtil den dag i dag fortsætter med at være ikoniske.

Evnen til at sprede smil
Med sine fine produkter havde Kay Bojesen en evne til at skabe godt humør og få folk til at trække på smilebåndet. For med hans næsten naive træfigurer formåede han at tale til barnet i os alle og den dag i dag ser man flere voksne mennesker have Kay Bojesens abe hængende end man ser dem på børneværelset. Det skyldes, at der er et barn i os alle og det er blevet nemmere at udforske med Kay Bojesens produkter.

Verden rundt
Selvom han døde for over 60 år siden, fortsætter Kay Bojesen med at sprede smil rundt omkring i landet og i resten af verden. For netop hans produkter er nogle af de mest eftertragtede når det gælder design fra Danmark.

En barnlig arv går videre til børnene
Kay Bojesen bliver 72 år gammel og helt frem til hans død formår han at forblive tro mod sine principper om at lave barnligt kunsthåndværk til stor begejstring for hele verden og især for hele landet. Kay Bojesens ånd lever i bedste velgående og sjældent har en kunsthåndværker været så levende efter sin død. For i dag er der ikke mange danskere, som ikke ved hvem Kay Bojesen er på trods af, at han er fra en helt anden tidsalder. Han efterlader hans omfangsrige og betydningsfulde arv til sine fire børnebørn, som den dag i dag derfor varetager den store arv han har efterladt.

Videreudvikling varetages af Rosendahl
Da der skulle vælges et firma til at varetage udvikling, produktion og distribuering af Kay Bojesens design, faldt valget på Rosendahl. Kay Bojesen havde i mange år en butik i indre København, men den måtte lukke i 1990. I denne butik kunne man købe en lang række af de produkter, som Kay Bojesen havde lavet gennem årene og da den lukkede var der derfor nogle genstande, som man ikke længere kunne købe.

Se alt Rosendahl

Original Kay Bojesen
Det har Rosendahl dog gjort noget ved for de har sørget for at relancere nogle af de designgenstande, som Kay Bojesen udviklede. Og dette har de gjort med den største respekt for Kay Bojesens høje krav til kvalitet og til æstetik. Og alle genstande skabes på baggrund af de helt originale tegninger, som også for mange år siden var grundlaget for Kaj Bojesens figurer og genstande.

En arv fra far kommer videre til børnebørn
Det er ikke kun Kay Bojesens arv, som går videre til hans børnebørn og til hele verden. Derimod er der også tale om en arv fra hans far, Ernst Bojesen. For da Kay Bojesen voksede op, udviklede hans far træfigurer og andre sjove ting til Kaj. Således havde han en barndom, som var kendetegnet af leg, hvilket ikke var en selvfølge dengang, da mange hjem var meget seriøse og ikke så leg som en god ting. Kaj fik plads til at lege og der er ingen tvivl om, at det er denne leg, som også har gjort, at han blev god til at designe til børn, fordi han i høj grad kunne identificere sig med at have et ønske om at lege.

Kay Bojesen blev far
Da Kay Bojesen blev far til sønnen Otto var det da også nostalgien, der gjorde, at hans fantasi fik ham til at skabe de fine trægenstande. For med sønnens fødsel blev Kaj mindet om sin barndom fyldt med leg og i nostalgiens navn fik han udviklet nogle produkter, som var autentiske på en måde, som man sjældent ser.